Noi titluri în selecţia Divanului degustătorilor de film şi artă culinară

de Ştefan Dobroiu în 7 Aug 2015
Evenimentul patronat de Mircea Dinescu va avea loc între 21 şi 30 august, la Cetate

A şasea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, patronat de Mircea Dinescu, va avea loc între 21 şi 30 august în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj. Festivalul va debuta la Craiova, pe 21 august, cu proiecţii speciale în aer liber în centrul oraşului. Prezentăm mai jos câteva titluri din selecţia festivalului, reunită în jurul temei "drumuri şi răspântii".

În afară de Yol/Drumul, filmul turcului Yılmaz Güney câştigător a trei premii la Cannes în 1982, la Divan mai pot fi văzute coproducţia sârbo-română Pădurea, în regia lui Sinişa Dragin, filmul sârb Copiii preotului/Svecenikova djeca, în regia lui Vinko Bresan, şi Poveste despre mâncare şi suflet/Soul Food Stories, regia Tonislav Hristov.

Iată prezentarea filmelor, oferită de organizatorii festivalului.

Pădurea (2014) are la bază un fapt real: în 1947, Preşedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito vizitează pentru prima dată România. Regimul comunist, proaspăt instalat, îi face cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, Crângul desfrunzit. Mai târziu, prin anii ’60, când criticul de artă Radu Bogdan primește permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relațiile diplomatice dintre Iugoslavia și România.  Pădurea a câștigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internațional Visions du Reel, Elveția.

În Copiii preotului, Fabian, un tânăr preot, încearcă să mărească numărul de nașteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriașilor. Planul se dovedește a fi de succes, dar după o vreme încep să apară probleme. Filmul a câștigat premii la mai multe festivaluri internaţionale.

Poveste despre mâncare și suflet/Istoria za hranata i dușata/Sould Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013) explorează nu doar modalitățile prin care mâncarea aduce laolaltă oamenii, ci și felul prin care ea ne îmbogățește viața. Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti. Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drumul unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ... Nominalizare la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) și la San Francisco (2014).

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Exploreaza subiecte similare:

Yol, Svecenikova djeca, Soul Food Stories

Alte știri din cinema

De ce ciudat vorbeşte Yoda te întrebi? George Lucas explică...

La o proiecţie aniversară a lui Imperiul contraatacă, cineastul face o dezvăluire neaşteptată

E frumos de luat acasă: protagonistul din noul Predator. Iată trailerul!

Regizorul Dan Trachtenberg vrea să ţinem cu predatorii în noua parte a popularei francize

Micul Ne Zha, pregătit să cucerească întreaga lume

O versiune dublată, în pregătire pentru animaţia ce a bulversat topurile internaţionale

E oficial: Ryan Gosling e în noul... gâlşeavî pi şeruri

Iată titlul complet şi data premierei noului film Star Wars

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells